[Actualitzat] Dos morts en les protestes a Algèria




Els disturbis que sacsegen des del dimarts a Algèria han deixat dos morts i 320 policies ferits, segons ha confirmat avui el ministre de l'Interior, Dahou Ould Kablia. A la mort de Azzedine Lebza, tirotejat ahir quan pretenia penetrar per força en la seu de la prefectura en Msila, s'ha sumat avui la d'un altre jove ferit greu en Bousmail, a 50 quilòmetres a l'oest de la capital. Mentre, segueixen les protestes contra l'alça desmesurada del cost dels aliments, informa Reuters

"Ha mort en l'hospital, víctima de les seues ferides", ha precisat el ministre, que ha agregat que encara queden per aclarir les causes d'aquesta defunció. Segons els mitjans, la víctima és un home de 32 anys.

Encara que la xifra oficial és de dos morts, el periòdic El Watan parla d'una tercera víctima que ha mort en l'hospital de Mustafa a Alger després de rebre una ferida de bala ahir en la vesprada en Ain El Hedjal, en *Msila.

El diari en llengua àrab Echourouk publica avui un recompte del Ministeri de l'Interior no fet públic segons el qual hi ha 181 ferits per les forces de l'ordre i 245 detinguts durant les manifestacions. En el mateix recompte, que no ha sigut confirmat, s'assenyala que els enfrontaments, que es van iniciar el dimarts en Oren, capital de l'oest algerià, s'han estès a 18 províncies de les 48 que té Algèria, informa Efe.

El mateix diari reprodueix una declaració del ministre de l'Interior, segons la qual hi ha investigacions en curs per a determinar qui "han provocat els disturbis", i els qualifica de "enemics d'Interior". Ould Kablia ha assenyalat que les forces de seguretat han rebut l'ordre de no utilitzar foc real "independentment de les circumstàncies" i d'evitar possibles enfrontaments amb els manifestants.



Segons testimonis citats per Reuters, avui s'han registrat protestes en Tizi Ouzou i Bejaia, en la regió de Kabylie, en l'est d'Algèria, que es considera un bastió d'insurgents d'Al-Qaeda en el Magrib.

Els règims d'Algèria i de Tunísia van reforçar ahir la seguretat i van recórrer a les detencions per a intentar desactivar les protestes de carrer que van esclatar el dimarts en les principals ciutats algerianes, però que en el seu veí oriental duren ja, de forma intermitent, des de fa més de tres setmanes.

El titular de Comerç algerià, Mustafá Benbada, va anunciar que avui dissabte se celebrarà un consell interministerial extraordinari dedicat a examinar com atallar la pujada del preu dels productes de primera necessitat. Encara que el ministre no va esmentar els disturbis, el brusc increment de l'oli, sucre, etcètera, va ser la causa esgrimida pels joves aturats per a tirar-se al carrer.

Vist a Klinamen

-------------------------------------

Un jove de 18 anys ha mort durant una manifestació en la localitat algeriana de Ain Lahdejel. Màxima tensió a Alger després de diverses nits d'enfrontaments

La víctima, Azzedine Lebza, de 18 anys, va morir durant els enfrontaments que es van registrar entre manifestants i forces policials que intentaven impedir l'accés de la multitud a l'Ajuntament de la localitat de Ain Lahdejel, segons informa el diari "El Khabar", citat pel portal Tout sur l'Algerie.

Segons la citada font, el jove va rebre l'impacte d'una bala que va acabar amb la seua vida en l'acte, en el que sembla ser la primera vegada que la Policia empra munició real per a dispersar una manifestació.

Per a avui s'ha convocat un Consell Interministerial extraordinari que discutirà la forma de frenar el creixent augment dels preus dels productes bàsics, origen d'una setmana de disturbis en el país, incloent les violentes protestes del dijous.

Gara

-------------------------------

Nous disturbis van esclatar ahir a Algèria, mentre la policia es desplegava als voltants de les mesquites i les autoritats suspenien els partits de la lliga de futbol després de les protestes pels preus dels aliments i la desocupació. Antidisturbis armats amb *porras i gasos lacrimògens controlaven també els carrers d'Alger.

En el popular districte de la capital de Belcourt, els disturbis es van reprendre després de les pregàries del divendres. Joves van atacar a la policia amb pedres i van bloquejar l'accés a la zona. Els manifestants van saquejar edificis del Govern, oficines bancàries i de correus en diverses ciutats de l'est del país durant la nit, incloses Constantine, Jijel, Setif i Buira. Els disturbis es van reprendre a Orà i Ras el Ued en el matí d'ahir. Els trastorns més violents han esclatat en l'antic barri de Bab El Oued, a deu minuts del centre d'Alger, on les petjades dels enfrontaments i les destrosses són visibles.

El cost de la farina i de l'oli s'ha duplicat en els mesos passats, arribant a màxims rècord, i un quilo de sucre, que fa uns mesos costava 70 dinares, ara costa 150. La desocupació ronda el 10%, segons el Govern, però organitzacions independents ho situen prop del 25%. La inflació va ser del 4,2% al novembre, després d'aconseguir el 5,1% al juliol.

També a Tunísia

Observadors diplomàtics a Alger van indicar que l'atur i la marginació de milers de joves estan en el greu esclat que s'ha produït a Tunísia i s'ha estès a Algèria. A Tunísia es tracta de la pitjor protesta que sacseja el règim de Ben Alí en més de dues dècades.

vist en La Haine

Traduït per Infopunt

0 comentaris:

Publicar un comentario



Subscriure's a ::INFOPUNT:: [Llista distribució]
Correu electrònic:
Revisa la teua paperera, spam, correu no desitjat...

Enllaços

BANNER

Agenda de grupos anticomerciales

Si tienes un grupo, te interesa! Se retoma el proyecto destinado a tener una lista de grupos para tocar en jornadas y conciertos de CSO's y colectivos. Reenvía esta info a quien le pueda interesar. ABSTENERSE GRUPOS QUE QUIERAN HACERSE RICXS CON LA MÚSICA, SIN CRITERIOS DE DÓNDE, PORQUÉ, Y PARA QUÉ TOCAN. Si quereis formar parte de esta agenda, tenerla para montar un concierto, sugerir algo... mandad un correo a infopunt@gmail.com con los siguientes datos: -Nombre del grupo -Estilo musical -Ciudad -Contacto -Comentarios