Si l'espionatge no era al PP…

Una denúncia del PP ha tret a la llum pública un cas d'espionatge policial a un acte cultural en un recinte de la Universitat de València. Tot i les múltiples evidències, la Delegació del Govern ho va tornar a negar ahir. Agustí Cerdà, ex diputat al Congrés i assistent a l'acte, ho resumeix així: “flipe”.

Qui anava a imaginar que la denúncia del Partit Popular destaparia un cas d'espionatge als moviments socials valencians? El passat dijous 10 de juny dos actes d'orientació ben diferent es desenvolupaven a pocs metres. Per una banda, en el saló d'actes de la seu del Partit Popular, situada al carrer Quart número 102, l'alcaldessa de València, Rita Barberà, presentava el seu nou web davant els seus simpatitzants -”sou els millors pilots per al bòlid, que sóc jo”, els va dir-. A pocs metres de la seu del PP, al saló d'actes del Jardí Botànic, es presentava el documental Més enllà del mur -tal com va informar aquest diari en el seu moment- sobre el viatge d'un grup de músics valencians i catalans, entre ells Obrint Pas, als territoris ocupats palestins. I entre ambdós actes, al principi del carrer Beat Gaspar Bono, una furgoneta model Citroën Berlingo de color blanc, amb al menys un agent de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional fent tasques de vigilància i espionatge. A qui vigilava?

Un escolta de Rita Barberà (agent de la Policia Local), havent detectat moviments sospitosos en la furgoneta, va demanar al conductor que s'identificara. Aquest es va identificar com a agent de la Policia Nacional, més concretament de la Brigada d'Informació, i, segons la versió de Ricardo Peralta, delegat del Govern al País Valencià, l'agent descobert va indicar als responsables de seguretat del PP que es trobava realitzant tasques de vigilància al Jardí Botànic. Segons un comunicat de premsa de la Delegació del Govern a València, Peralta atribueix el dispositiu policial a “temes i actes completament aliens al Partit Popular encara que es desenvoluparen en les inmediacions de la seua seu”. Una portaveu de la Delegació es va negar ahir a confirmar a l'Informatiu si el dispositiu policial estava vigilant la presentació del Botànic. “Ens remetem al comunicat”, va dir.

Segons ha pogut saber l'Informatiu es tractaria d'un dispositiu de vigilància de la Brigada d'Informació -cos policial que s'ocupa del control i de la infiltració als moviments polítics radicals de tot tipus, inclús terrorisme islamista, possiblement una de les motivacions de l’actuació- de la presentació del documental que es desenvolupava al saló d'actes del Jardí Botànic, un espai gestionat per la Universitat de València, la qual, prèviament, havia autoritzat la presentació. De fet, expliquen els organitzadors de l'acte, la presentació estava oberta a tothom i inclús s'havia fet una roda de premsa eixe mateix dia, a les 12 hores, al Centre de Cultura Contemporània Octubre.

Denúncia judicial del PP
Tot i les explicacions de Peralta, Silvestre Senent, president del PP de la ciutat de València, va denunciar el passat divendres al Jutjat d'Instrucció número 17 de València que la seua formació havia patit espionatge per part d'un membre de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Segons indicà -erròniament- Antonio Clemente, secretari general del PP valencià, en el moment que es descobreix al funcionari de policia, es celebrava al Botànic un curs sobre boscos (en l'accés al saló d'actes del Botànic, situat a una desena de metres de la seu del PP, es celebrava a eixa hora la presentació de Més enllà del mur).

Ahir José Císcar, vicesecretari general del PP valencià tornava a acusar al Ministeri de l'Interior de controls il·legals al seu partit -seguint la línia argumental que ha utilitzat la formació conservadora per a defensar-se (mediàticament) de les acusacions del Cas Gürtel- i explicava que “els ciutadans han de viure tranquils i saber que poden confiar plenament en les institucions com ara la Policia Nacional, la Policia Local o la Guàrdia Civil que vetllen per la nostra seguretat”.
L'acte (organitzat per La Taca Produccions, la Plataforma per Palestina i la Comunitat Palestina de València comptà amb la participació del director del documental, Josep Pitarch, del músic i escriptor Xavi Sarrià, del cantautor Pau Alabajos i del periodista valencià David Segarra. Entre el públic presumptament espiat per la Policia Nacional, a banda de palestins residents a València, estudiants universitaris, músics, una xiqueta amb sa mare, un sociòleg, un consultor social o l'autor d'aquesta informació, també figuraven un ex diputat del Congrés a Madrid, un membre de la direcció d'Esquerra Unida del País Valencià i el president de la Comunitat Palestina de València.

A Agustí Cerdà, ex diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats a Madrid, li “sembla del passat que un acte així tinga que ser vigilat per la policia”. “Allí no hi havia cap perill, només drets humans i pau”, va recordar Cerdà, un dels assistents a l'acte. “Igual Peralta no recorda la seua època de comunista”, va afegir l'ex diputat.

Per a Kayed Abu Zor, president de la Comunitat Palestina de València, la vigilància policial “és per a denunciar-la i demanar explicacions”. Abu Zor, un altre dels assistents presumptament vigilat policialment, es va mostrar “indignat i sorprés”. “Estàvem fent un acte anunciat a Internet, estàvem oferint música i cultura al patiment de Palestina, som gent pacífica”, va explicar el dirigent de la Comunitat Palestina. Per a Cerdà “pareix allò dels esperpents de Valle Inclán”. “Poc informada està la Brigada d'Informació quan l'acte era el que era”, va apuntar.

Pau Alabajos, cantautor i col·laborador d'aquest diari, es mostrava ahir indignat: “és increïble i està totalment fora de lloc que un acte obert que volia posar unes idees en comú” siga controlat policialment. Per a Antonio Arnau, membre de la Comissió Executiva d'EUPV i assistent a l'acte del Botànic, “si Peralta reconeix que l'acte estava sent vigilat, no s'han emprat correctament els recursos públics”. “Tenen un poc de paranoia aguditzada”, va afirmar. “Eixa furgoneta l'únic que estava fent allà és malbaratar recursos, de fet, per no haver no hi havia ningú significat ni de Maulets...”, va explicar Arnau. Aquest diari va tractar ahir, sense èxit, conèixer l'opinió de la Universitat de València, gestora del Jardí Botànic.

Control policial de les comunitats musulmanes
Abu Zor creu que “cada cop que fem alguna cosa la gent palestina, hi ha sospites per part de les forces policials”. De fet, segons explica una font molt ben informada de la direcció de les comunitats musulmanes, “hi ha una forma de control policial generalitzada a tots els col·lectius musulmans”. “Sempre rebem visites d'una o dues persones per a interrogar-nos, estem molt acostumats a ser vigilats exageradament, amb lupa”, relata la mateixa font. “Som un perill”, va assegurar amb ironia.

L'Informatiu

0 comentaris:

Publicar un comentario



Subscriure's a ::INFOPUNT:: [Llista distribució]
Correu electrònic:
Revisa la teua paperera, spam, correu no desitjat...

Enllaços

BANNER

Agenda de grupos anticomerciales

Si tienes un grupo, te interesa! Se retoma el proyecto destinado a tener una lista de grupos para tocar en jornadas y conciertos de CSO's y colectivos. Reenvía esta info a quien le pueda interesar. ABSTENERSE GRUPOS QUE QUIERAN HACERSE RICXS CON LA MÚSICA, SIN CRITERIOS DE DÓNDE, PORQUÉ, Y PARA QUÉ TOCAN. Si quereis formar parte de esta agenda, tenerla para montar un concierto, sugerir algo... mandad un correo a infopunt@gmail.com con los siguientes datos: -Nombre del grupo -Estilo musical -Ciudad -Contacto -Comentarios